Šumivá vína

Šumivá vína se dlouhodobě řadí mezi nejrychleji rostoucí segment vín, a v posledních desetiletích se tak šampaňskému objevila silná konkurence. Stále více se prosazují kvalitní Cava, Sekty, Franciacorta nebo Crémanty, ale i výrobci z vinařských regionů mimo Evropu začínají hlasitěji konkurovat. V eshopu OKvíno najdete široký výběr hlavních stylů šumivých vín.

Champagne

Vína z Champagne jsou nepochybně nejznámější a nejslavnější šumivá vína na světě. Champagne je nejsevernějším vinařským regionem ve Francii, nachází se severovýchodně od Paříže a dělí se na tři hlavní podregiony: Côte des Blancs, Vallée de la Marne a Montagne de Reims. K výrobě místních vín se převážně používají tři odrůdy: Chardonnay, Pinot noir a Meunier. Roční produkce šampaňských vín dosahuje zhruba 330 milionů lahví. V Champagne působí kolem 15 000 pěstitelů a 290 šampaňských domů. Většina pěstitelů tradičně prodává své hrozny šampaňským domům, které tvoří 70 % produkce a 90 % exportu. V nedávné době však stále více pěstitelů vyrábí vlastní šampaňská vína z vlastních hroznů, jako je příklad špičkového vinařství Vazart-Coquart.

Crémant

Geograficky a často i stylem blízké šumivým vínům z Champagne jsou francouzské Crémanty. Termín Crémant označuje šumivé víno vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi, pocházející z jedné z osmi vymezených apelací ve Francii. V tuzemsku lze najít vína označovaná jako Crémant de Bordeaux, Crémant du Jura, Crémant de Loire nebo Crémant de Bourgogne. Nejvýznamnější apelací je Crémant d’Alsace, kde vinaři kromě tradičních odrůd Chardonnay a Pinot noir používají i místní odrůdy, jako je Pinot blanc, Pinot Gris nebo Riesling. Crémant de Bourgogne je alternativou k Champagne, vyrábí se z odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Každá z těchto apelací má specifická pravidla pro výrobu šumivých vín, ale všechny garantují vysokou kvalitu, jako je ruční sběr hroznů, snížení výnosů a minimální doba stárnutí vín v láhvi.

Cava

Cava je označení pro nejoblíbenější španělské šumivé víno. Výroba Cavy má tradici zhruba 150 let a pevně souvisí s regionem Katalánsko, zejména s oblastí Penedès. Klima, terroir a tradiční kombinace místních odrůd určují charakter vín Cava. Celý region má 38 000 hektarů vinic, které sdílí více než 6000 pěstitelů. Ročně se vyrobí zhruba 215 až 250 milionů lahví Cavy. Typicky se Cava vyrábí z kombinace tří odrůd: Macabeo, Parellada a Xarel-lo, přičemž v některých případech mohou být použity i další odrůdy. Cava je často lahvována jako Brut nebo Extra Brut. Mladá Cava má lehčí chuť s tóny bílých květin, citrusových plodů, zeleného jablka a hrušky, a skvěle se hodí jako aperitiv nebo k lehčím pokrmům.

Prosecco

Prosecco se v poslední dekádě stalo absolutním hitem ve světě vína. Podle statistik předčilo Prosecco ve světovém prodeji jiné kultovní bublinky, včetně Champagne. Do konce roku 2020 se očekávalo, že se roční prodejní množství Prosecca dostane na 412 milionů lahví. Prosecco si získalo popularitu díky svému svěžímu, lehkému a ovocnému charakteru, který ho činí ideálním pro každodenní pití a skvěle se hodí jako aperitiv. Typicky má aroma a chuť bílých jarních květin, citrusových plodů, meruněk, zelených jablek a hrušek. Prosecco se doporučuje konzumovat v mladém stavu.

Franciacorta

Franciacorta je typickým představitelem šumivého vína vyráběného tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi. Má odlišný styl než Prosecco, často s ovocnými tóny a jemnou krémovostí, a často je suchší než Prosecco. Moderní historie Franciacorta začala v polovině 20. století, kdy se vinaři v Lombardii kolem jezera Iseo začali více věnovat výrobě špičkových šumivých vín. V roce 1967 získala Franciacorta oficiální označení DOC (nejprestižnější označení DOCG bylo uděleno v roce 1995). Hlavní odrůdou pěstovanou v této oblasti je Chardonnay, který pokrývá přibližně 80 % vinic. Pinot noir představuje zhruba 15 % a malá část vinic je věnována odrůdě Pinot Bianco.

Lambrusco

Lambrusco je unikátním druhem šumivého vína, temně červeného, které se ve světě vyrábí relativně málo. Lambrusco pochází z regionu Emilia Romagna ve střední Itálii. Ačkoliv kvalita některých Lambrusco v druhé polovině 20. století klesla kvůli levným verzím této vína, historicky bylo Lambrusco tradičním a uznávaným italským vínem, které si oblíbili i starověcí Římané. Lambrusco se vyrábí v několika DOC oblastech, jako jsou Salamino di Santa Croce DOC, Reggiano DOC, Lambrusco di Sorbara DOC, Lambrusco di Modena DOC a Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC. Může být suché nebo sladké.

Sekt

Sekt je termín používaný v Německu pro šumivá vína. Historie německých sektů sahá až do roku 1826, kdy Georg Christian von Kessler založil první německé vinařství zaměřené na výrobu šumivých vín, inspirované zkušenostmi z šampaňského domu Veuve Clicquot-Ponsardin. V Německu existuje několik kvalitativních kategorií pro sekt, nejvyšší z nich je Winzersekt, který musí být vyroben tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi a z hroznů z vlastních vinic vinařství. Německé seky často využívají odrůdu Ryzlink rýnský (Riesling) a zachovávají charakteristické vlastnosti odrůdy, včetně vyšší kyseliny, minerality a tónů citrusového ovoce nebo jablek. Produkce sektů se také rozvíjí v Rakousku, kde v roce 2015 vznikla klasifikace speciálně pro šumivá vína, a na vrcholu této klasifikace stojí vína z kategorie Grosse Reserve, která zrají minimálně 30 měsíců v kontaktu s kvasinkami.

 

Kategorie šumivých vín podle zbytkového cukru:

  • Brut Nature: zbytkový cukr 0-3 g/l
  • Extra Brut: zbytkový cukr 0-6 g/l
  • Brut: zbytkový cukr 0-12 g/l
  • Extra Dry: zbytkový cukr 12-17 g/l
  • Dry: zbytkový cukr 17-32 g/l
  • Semi Dry: zbytkový cukr 32-50 g/l
  • Sweet: zbytkový cukr nad 50 g/l
Více informací ↓ Méně informací ↑
Řadit podle:

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.