Maďarsko, to je celkem šest vinařských regionů rozdělených do 22 vinařských oblastí s celkovou plochou 65 000 hektarů vinic, tedy třikrát více, než máme u nás. Maďarští vinaři ročně vyprodukují zhruba 270 milionů litrů vína. Přesně v duchu současných trendů Maďaři ve velkém sází na vlastní autochtonní odrůdy, které pak často doplňují i dobře známé mezinárodní odrůdy z Francie. Poměr bílých a červených vín je možná až překvapivě jednoznačný 70:30. V bílých vínech se maďarským vinařům podařilo dobře vyprofilovat odrůdy jako Furmint, Juhfark nebo Hárslevelü. V červených vínech pak vinaři z Szekszárdu a Egeru úspěšně oživují zašlou slávu tradičního cuvée Bikavér, česky známého jako „býčí krev“. Milovníci Frankovky samozřejmě dobře vědí o potenciálu maďarské Kékfrankos.
Historie pěstování révy je v Maďarsku 2000 let stará. Révu do Panonie přinesli Římané a v 5. století našeho letopočtu již nalezené artefakty potvrzují rozsáhlý výskyt vinic na území dnešního Maďarska. Ve středověku rozvíjeli kulturu pěstování révy a pití vína Benediktíni, jejichž kláštery se staly centrem vinohradnictví. Postupně se na maďarské území dostali také další osadníci z Itálie, Burgundska nebo Anjou a s nimi dorazily znalosti o výrobě kvalitních vín a některé další odrůdy vinné révy.
V roce 1882 tvrdě zasáhla Maďarsko epidemie fyloxéry, která postihla i zbytek Evropy. Po jejím zdolání se v nových výsadbách začaly více prosazovat odrůdy jako Kékfrankos (Frankovka), Cabernet Sauvignon, Merlot a v bílých Furmint, Muscat nebo Hárslevelű. Ve dvacátém století se paleta odrůd rozšířila o další nové odrůdy jako je Zweigeltrebe. Od roku 1989 se obnovil zájem o tradiční odrůdy a vinařský sektor zaznamenal mnoho nových investic, zejména v regionu Tokaj a následně i v dalších oblastech jako jsou Eger nebo Villány.
Maďarské klima je příznivé pro pěstování vinné révy, podobně jako v České republice, i tady se prosazuje zejména kontinentální klima. Zimy jsou relativně mírné, léta horká a podzim dlouhý, s dostatečným počtem slunečních dní. Roční srážky se pohybují kolem 600 milimetrů. V severních vinařských oblastech dominují ve výsadbách i produkci bílá vína, zatímco v jihozápadních a jižních vinařských oblastech Panonie a Dunaj se produkují spíše plná červená vína.
Mezi typické maďarské odrůdy, které se v posledních letech vysazují ve stále větší míře patří Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Juhfark, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Királyleányka a Leányka. Velmi rozšířené mezinárodní odrůdy pěstované v Maďarsku jsou pak Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rulandské šedé nebo Tramín. Už tak široké portfolio odrůd pak doplňují některé typicky středoevropské odrůdy jako Kékfrankos, Zweigelt, Kadarka a Olaszrizling.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.