Toto víno z vynikající polohy vinic Cartizze se řadí mezi nejlepší svého typu. Ve skleničce oslňuje světle zlatavou barvou a jemným řetízkovým perlením. Ve vůni vyniká delikátní ovocitostí bílých a žlutých peckovin jako jsou broskve a nektarinky, nechybí tóny sušenek. Patro je bohaté s bohatým perlením, protkané jemnou kořenitostí s velmi suchým závěrem, elegancí a finesou.
Druh vína: polosuché
Země původu: Itálie
Oblast: Benátsko
Ideální teplota: 6 - 9 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 11,5 %; Zbytkový cukr: 24 g/l
Vinice: Víno Superiore di Cartizze DOCG pochází z nejprestižnější zóny pro výrobu Prosecca. V tomto přírodním amfiteátru jsou ty nejlepší podmínky pro zrání hroznů odrůdy Glera. Réva si tu doslova užívá kombinaci intenzivního slunečního záření a proudění větru, který místní podmínky ochlazuje. Sklon vinic tu neumožňuje mechanizaci a veškerá práce ve vinohradech se dělá ručně. Sklizeň hroznů probíhá v druhé polovině září.
Sklep: Hrozny jsou do vinařství dopraveny v malých přepravkách. Následuje jejich jemné lisování a fermentace v nerezových tancích za kontrolované teploty. Šumivé víno vzniká za použití metody Charmat, druhotné kvašení tedy probíhá v uzavřených nerezových nádobách, s cílem zachovat energický ovocný projev odrůdy Glera.
Kdy vypít: 2024 - 2025
Doporučení v gastronomii: Welcome drink a aperitiv.
Přečtěte si na našem blogu: Královské Prosecco: Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
...
Vinařství Col Vetoraz sídlí v srdci vinařské oblasti pro výrobu Prosecca, tedy na kopci "Mont" Cartizze v Santo Stefano di Valdobbiadene v nadmořské výšce 400 metrů. Jeho historie sahá až do roku 1838, kdy se tu usadila rodina Miotti a začala se věnovat pěstování révy vinné v Cartizze. V roce 1993 Alessandro, přímý potomek rodiny, spolu s Paulem de Bortoli a enologem Lorisem dall'Acqa vytvořili ambiciózní tým, který se stal základem současného vinařství Col Vetoraz. Jejich Prosecco získalo ve světě reputaci špičkového šumivého vína vyrobeného metodou Charmat a všichni tři jsou považováni za „duchovní otce“ moderního Prosecca. Vinařství Col Vetoraz prostřednictvím svých vín usiluje o maximální vyjádření jedinečnosti terroiru z Valdobbiadene. Respekt k přírodě je prvním krokem k výrobě kvalitního šumivého vína a vinařství Col Vetoraz v tomto ohledu udává směr regionu.
Pro Itálii aktuálně jedna z nejdůležitějších bílých odrůd, která ale sama o sobě není příliš známá. Z Glery se totiž dělá oblíbené šumivé víno Prosecco. Vzhledem k popularitě vín Prosecco se Itálie rozhodla relativně nedávno geograficky chránit původ svých šumivých vín. Prosecco se dříve dělalo z odrůdy Prosecco, kterou si ale mohl vysadit jakýkoliv vinař na světě. V roce 2009 tak byla tato italská odrůda přejmenována na Gleru. Odrůda Glera musí tvořit minimálně 85 % každého vína Prosecco. Z Glery se v Benátsku dělají v některých případech i suchá tichá bílá vína, která jsou spíše lehčího ovocného charakteru, s tóny připomínajícími zelené jablko nebo bílou broskev. Mají nižší alkohol a vyšší kyselinu.
""Vín Superiore di Cartizze DOCG se v celé oblasti ročně nalahvuje jen něco málo přes 1,4 milionu a v rámci Prosecca tak patří většinou k těm nejdražším. Hrozny tu spolehlivě dozrávají a vína jsou tradičně lahvovaná s lehkým zbytkovým cukrem.""
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.