Frankovka je beze sporu nejzajímavější středoevropskou modrou odrůdou, ze které umí vykouzlit nádherná vína vinaři na Moravě, v Rakousku, Maďarsku i na Slovensku.
V Rakousku má pěstování Frankovky dlouhou tradici. Frankovka je také symbolem renesance rakouských červených vín, která započala v 80. letech minulého století. Kdy a jak se Frankovka dostala do Rakouska, není úplně přesně známo. Nejstarší zmínky o této odrůdě v Rakousku pochází z 18. století. V té době, v tehdejším Německu, byla známa pod názvem Lemberger nebo Limberger, který byl odvozen od města Limberg, dnešního Maissau ležícího v rakouském regionu Niederösterreich (Dolní Rakousko). Název Blaufränkisch pak byl oficiálně použit v roce 1862 na výstavě ve Vídni.
Dlouho také nebylo jasno ohledně jejího původu. Až genetické analýzy v posledních letech potvrdily, že jedním z rodičů Frankovky je odrůda Weißer Heunisch. Ohledně druhé odrůdy byla bádání náročnější, ale dnes už je za druhého rodiče označována odrůda Blauer Zimmettraube. V současnosti je Frankovka druhou nejčastěji vysazovanou modrou odrůdou Rakouska, s nějakými 3200 hektary. V Rakousku je Frankovka nejvíce spojována s východorakouským Burgenlandem, kterému se také někdy přezdívá Blaufränkischland.
V České republice je Frankovka aktuálně nejrozšířenější modrou odrůdou. Její podíl na tuzemských vinicích dosahuje zhruba 6 %. V Čechách jí podmínky příliš nesvědčí a tak prakticky kompletních 1100 hektarů Frankovky najdete na Moravě. Asi nejvíce spojená s Frankovkou je podoblast Velkopavlovická, potažmo její část zvaná Modré hory. Na vinicích kolem obcí Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice jsou totiž podmínky vhodné pro pěstování modrých odrůd.
Největší výsadby Frankovky mají v Maďarsku, místní název pro odrůdu je Kékfrankos. Stejně jako v Česku a na Slovensku, i tady je nejpěstovanější modrou odrůdou s úctyhodnými 8 000 hektary vysazené plochy. Kékfrankos se pěstuje ve většině maďarských vinařských oblastí, nejvíce spjat je ale s regionem Šoproň a výrazně rozšířena je i v oblastech produkujících tradiční víno Bikavér (býčí krev): Eger a Szekszárd.
Jak chutná Frankovka?
Frankovka je určitě odrůda se skvělým potenciálem, která dokáže dávat zajímavá a velká vína. Podle čeho naslepo poznáte, že Vám někdo nalil Frankovku do skleničky? Tak v první řadě to je přirozeně vysoká kyselina. Co se týká vůní a chutí, typicky u Frankovky narazíte na koncentrované ovocné tóny třešní, červený rybíz nebo tóny tmavého ovoce, jako jsou borůvky.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.