Hrozny pro toto raritní víno, které je produkované jen v těch nejlepších ročnících, pochází z pětihektarové vinice v severní části Montalcina. Ve vůni je víno velmi hluboké a komplexní, s tóny peckového ovoce, jemným náznakem dřeva a koření. V chuti je plné a uhlazené zároveň, s dobrou svěžestí, skvělou strukturou a tóny zralého ovoce, okvětních lístků růží, koření a s náznakem uzeného masa. Velmi dlouhé, s minerálním závěrem. Ukázka skvělého potenciálu odrůdy Sangiovese.
"The 2012 Brunello di Montalcino Riserva PS is absolutely impressive, but with only 4,500 bottles made, it may not prove easy to locate. This precious expression of Sangiovese exhibits a gorgeous level of intensity and power, coupled by elegance and poise. The long presentation of aromas starts with black fruit and cherry confit and continues to crushed stone, toasted spice, cola and medicinal herb. The wine's texture sticks firmly to the palate. This Brunello ages in French oak for two years." Wine Advocate
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Kdy vypít: 2021 - 2035
Doporučení v gastronomii: Zvěřina a různé úpravy hovězího masa.
Přečtěte si na našem blogu: Příběh vín Brunello di Montalcino
...
Od roku 1988, kdy Giancarlo Pacenti převzal rodinné vinařství, stoupala jeho sláva až do pozice jednoho z nejuznávanějších a nejprogresivnějších výrobců v rámci apelace Brunello di Montalcino. Jeho vína jsou většinou vytvářena kombinací různých poloh z jižních i severních svahů kopce Montalcino, díky čemuž se vyznačují velkou komplexností, strukturou a zároveň svěžestí. A to i přes skutečnost, že Giancarlo Pacenti používá pro zrání svých vín sudy z francouzského dubu, spíš než velké slavonské sudy. Usedlost Siro Pacenti disponuje celkem 60 hektary půdy, na nichž jsou vysazeny obiloviny, olivovníky a samozřejmě také réva. Většina z 20 hektarů vinic odrůdy Sangiovese je registrována právě v rámci apelace Brunello di Montalcino D.O.C.G. Vína Siro Pacenti reprezentují moderní styl, s důrazem na svěžest a jemnost a charakteristicky robustní třísloviny. Sortiment vín je vyvážený a vyznačuje se potenciálem pro elegantní vyzrávání, ať už jde o Rosso di Montalcino nebo Brunello di Montalcino.
S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Vína Sangiovese mají obvykle středně tmavou až tmavou rubínovou barvu. Na nose můžete očekávat širokou škálu vůní, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním regionu a vinařských technikách. Typicky se objevují tóny čerstvého červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořenitými nuancemi. U vína s delším stárnutím se mohou objevit také tóny tabáku a dřeva. Sangiovese je známé svou vysokou kyselinou, která dodává vínu svěžest a živost. Vína mají obvykle středně plné až plné tělo, s jemně vyváženými tříslovinami. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese jsou ceněna pro svou eleganci a strukturu. Mohou zrát i několik desítek let v archivu.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.