Pět důvodů proč pít šumivá vína Cava

9. 7. 2024

Pět důvodů proč pít šumivá vína Cava

Na 12. července připadá mezinárodní den Cavy. Speciální příležitost, v rámci které si milovníci vín po celém světě otevírají láhev tohoto oblíbeného španělského šumivého vína.


Cava je šumivé víno vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi, přitom ceny těchto vín se často blíží spíše Proseccu než Champagne. Cava tak úspěšně konkuruje italským i francouzským bublinám.

S více než 70% podílem prodejů v zahraničí je Cava jedním z nejvíce exportovaných španělských vín. Celá oblast disponuje 38 000 hektary vinic, které si mezi sebe dělí 6 200 pěstitelů. Ročně místní vinařství nalahvují až 250 milionů lahví šumivého vína. Češi ročně vypijí na 340 tisíc lahví Cavy a zájem o tato vína dlouhodobě roste.

Pokud jste zatím neobjevili kouzlo šumivé Cavy, přinášíme několik důvodů, proč tato někdy neprávem podceňovaná vína vyzkoušet.  

  1. Svěžest na prvním místě

Podobně jako v případě jiných šumivých vín, může být Cava suchá, polosuchá nebo sladká. Stejně jako u šampaňského je úroveň sladkosti těchto vín ovlivněna množství cukru přidaného do vína při finálním plnění (tzv. dozážní likér). Zatímco většina šumivého Prosecca spadá do polosuché kategorie Extra Dry (víno se zbytkovým cukrem kolem 12 gramů), tak nejběžnějším stylem Cavy je suchý Brut a v závěsu na druhém místě je nejsušší styl Extra Brut.

Cava bývá v chuti lehčí, na patře ucítíte tóny bílých květů a ovoce jako je zelené jablko nebo hruška. V kombinaci s nízkým zbytkovým cukrem je Cava ideálním osvěžením nejen na léto.

  1. Nepřekonatelný poměr ceny a kvality

Cava je šumivé víno, vyrobené stejně jako šampaňské tzv. tradiční metodou, kdy druhotné kvašení vína probíhá v láhvi. Cava je tak svým stylem mnohem blíže vínům z Champagne, než populárnímu Proseccu. Pokud hledáte vína s výborným poměrem kvality a ceny, šumivá Cava může být trefa do černého.

Podle délky zrání vína v kontaktu s kvasinkami se rozlišuje několik typů Cavy. Základní Cava leží na kvasnicích minimálně devět měsíců, vína s označením Reserva pak alespoň 18 měsíců. Vína, u nichž na etiketě najdete kategorii Gran Reserva musí zrát minimálně 30 měsíců, někdy je tomu ale mnohem déle.

  1. Gastronomicky všestranné víno

Šumivou Cavu je radost párovat s jídlem. Je to univerzální a osvěžující víno k pití kdykoli během dne. Bublinky zvýrazňují chuť každého pokrmu a příjemná kyselost vín podporuje apetit a radost z jídla. Cava tak může vytvářet harmonii mezi různými chutěmi a může se stát zajímavým partnerem napříč jednotlivými chody. Lehčí Cava je ideální pro párování se všemi druhy aperitivů, salátů, lehkých jednohubek nebo mořských plodů. Kdo by neznal slavné španělské tapas. Plnější vína zvládnou pokrmy z bílého masa nebo chody na bázi omáček a sladší Cava zase zafunguje s dezerty. Nebojte se experimentovat a najděte si vlastní delikátní kombinace Cavy a oblíbených pokrmů.

  1. Cava a koktejly

Prémiová vína Cava si většinou budete chtít vychutnat v čisté podobě, s možností užít si každou nuanci jejich rafinované chuti. Základnější vína ovšem skvěle poslouží i jako základ oblíbených letních koktejlů.

Cavu lze podobně jako Prosecco nebo Champagne použít do různých koktejlů. Ať už hledáte něco lehkého a osvěžujícího, nebo chuťově výrazný drink. Mezi oblíbené koktejly s Cavou patří Mimosa, Bellini, French 75, Cava Sangía nebo Black Velvet.

Cava koktejly

  1. Cava je zdravá

Říká se, všeho s mírou a v případě alkoholu to platí dvojnásob. Střídmá konzumace šumivého vína Cava pak může mít dokonce pozitivní dopad na lidské zdraví. Použitá dvojitá fermentace znamená, že Cava obsahuje polyfenoly, které jsou pro naše tělo vysoce prospěšné díky svým antioxidačním vlastnostem. Víno navíc obsahuje živiny, malé množství vitamínu B6, minerální látky a organické kyseliny.

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty