Velmi suchá Cava, s jemným a vytrvalým perlením ve skleničce. Ve vůni je víno svěží, s tóny bílého peckového ovoce, jako jsou jablíčka a hrušky, s podtónem citronové kůry a bílých květů. V ústech je Cava pěkně strukturovaná, vyvážená s příjemnou kyselinou. Tóny peckového ovoce a citrusů na patře doplňuje jemná krémovost a tón připomínající toust. Chuť je dlouze přetrvávající a v závěru zanechává pocit svěžesti.
Druh vína: suché
Země původu: Španělsko
Oblast: Cava
Ideální teplota: 6 - 9 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 12 %; Kyselina: 6,1 g/l; Zbytkový cukr: 1,6 g/l
Vinice: Pro zdejší vinice je typická jílovito vápenitá půda. Réva si zde užívá vysoké rozdíly v teplotách ve dne a v noci a je navyklá na velmi malý objem ročních srážek. Výnosy jsou přirozeně nízké a hrozny dozrávají velmi pozvolna při zachování kyselosti. Ve vinicích Fermí Bohigas jsou ideální podmínky pro výrobu šumivých vín Cava.
Sklep: Druhotná fermentace probíhá v lahvi v podzemních sklepeních vinařství, kde se po celý rok udržuje přirozená teplota kolem 16 ° C. Kvasinky tu nepřetržitě pracují a integrují všechny složky chutí ve víně. Víno ve sklepě minimálně 18 měsíců, následně proběhne odstřelení kvasinek prostřednictvím degorzáže.
Kdy vypít: 2024 - 2026
Doporučení v gastronomii: Předkrmy, sushi, maso v omáčce nebo grilovaná zelenina.
Přečtěte si na našem blogu: Cava: Slavná šumivá vína ze Španělska
...
Vinařství Fermi Bohigas je synonymem kvalitních šumivých vín Cava z organicky pěstovaných hroznů. Vlastníci vinařství mají v krvi 800 let historie pěstování révy, svá první vína pak nalahvovali v roce 1870. Na Vánoce v roce 1936 pak Joan VivesGibert uvedl na trh první šumivá vína zrající v podzemních sklepích vinařství. V polovině minulého století proběhla výrazná modernizace sklepa a výrobních prostor vinařství a od roku 1978 vinařství funguje pod značkou „Fermi Bohigas“. V současné době se statek rodiny Bohigas rozkládá na 200 hektarech, z čehož 35 hektarů tvoří vinice. Roční produkce vín se blíží 500 000 lahvím a drtivou většinu tvoří šumivá vína Cava. Druhotné kvašení v láhvi u šumivých vín Fermi Bohigas probíhá v podzemních sklepech, které udržují přirozenou teplotu kolem 16 ° C po celý rok. Péče o révu ve vinicích probíhá dle standardů Bio, vinařství je aktuálně v procesu získání oficiální organické certifikace. Ve vinicích najdete především typické místní odrůdy Macabeu, Xarel·lo a Parellada, z nichž některé keře dosahují až 50 let věku. Sortiment vinic doplňují odrůdy Grenache Blanc, Tempranillo, Chardonnay nebo Pinot Noir.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.