Víno jiskrné barvy připomínající bílé zlato. Typický rakouský Veltlín s jemnou ovocnou aromatikou. V ústech je víno suché, šťavnaté s výraznější kyselinou a tóny čerstvého ovoce, zastoupeného peckovinami, jablkem nebo žlutým melounem. Působí lehce a vysoce pitelným dojmem. Dochuť je středně dlouhá, krásně ovocně svěží a vybízí k dalšímu napití.
Druh vína: suché
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 12 %; Kyselina: 5,8 g/l; Zbytkový cukr: 1,5 g/l
Vinice: Tento Grüner Veltliner je vyroben z hroznů několika vinic spadajících do katastru obce Strass. Hrozny byly ručně sbírány začátkem října. Výnosy 60 hl/ hektar.
Sklep: Bez macerace hroznů, fermentace probíhá v nerezových tancích a víno zůstává následně čtyři měsíce v kontaktu s kvasničními kaly „sur lie“, následně bylo víno začátkem února nalahvováno.
Doporučení v gastronomii: k sladkovodním rybám, drůbežímu masu nebo klasickému vídeňskému řízku.
Přečtěte si na našem blogu: Kamptal: Nejslavnější rakouská vinice, ale i moře veltlínu
...
Birgit Eichinger
Rodinné vinařství Weingut Birgit Eichinger patří mezi špičku rakouských vinařství. Najdete ho na okraji vesnice Straß, která patří do vinařského regionu Kamptal. Vinařství vzniklo v roce 1992 a postupně dorostlo až do 16 hektarů vlastních vinic, na kterých je ze 70 % vysazena rakouská královská odrůda Grüner Veltliner, tedy Veltlínské zelené, doplněná z 20 % Ryzlinkem rýnským a zbylých 10 % se zhruba stejným dílem dělí mezi Chardonnay a Roter Veltliner. Birgit Eichinger pěstuje révu na prestižních vinicích jako Gaisberg, Heiligenstein, Lamm nebo Wechselberg. Hrozny z jednotlivých vinic jsou vinifikovány separátně, aby vína maximálně odrážela odlišnosti a specifika každé polohy. Zajímavostí také je, že v produkci vinařství nenajdete žádná červená vína. Dnes vinařství Birgit Eichinger vede se svým manželem Christianem a dcerou Glorií.
Domovinou charakteristicky kořeněné odrůdy Grüner Veltliner (česky Veltlínské zelené) je Rakousko, kde je se svými 33 % plochy vinic nejpěstovanější odrůdou.Vína z odrůdy Grüner Veltliner mají vždy vyšší kyselinku a osobité aroma bílého pepře, které je způsobeno specifickou látkou nacházející se ve slupce hroznů. Kromě již zmíněného pepře najdeme ve víně také tóny citrusů, zeleného ovoce, broskví a občas i exotického ovoce. Většina vín je vinifikována v nerezových tancích, případně ve starých dřevěných sudech. Obecně bývají veltlíny kulatější a ovocnější v chuti, než například vína odrůdy Ryzlink rýnský. Z hlediska párování s jídlem Grüner Veltliner samozřejmě výborně doprovodí klasiky rakouské kuchyně jako je Wiener Schnitzel, ale také s šunkou, uzenými rybami, saláty nebo mladými sýry. V poslední době vidíme i velkou oblibu párovat tato vína s výraznější asijskou kuchyní.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.