Pecorino je prastará odrůda, která v minulosti téměř vymizela z italských vinic, nicméně v posledních letech zaznamenává výrazný nárůst popularity. Vinařství La Valentina ji dnes má vysazenu na třech hektarech vinic. Vůně vína kombinuje tóny exotického ovoce a květin (hloh, akát) s jemnými medovým nádechem. Chuť je vyvážená, kombinuje šťavnatou kyselinu s tóny citrusů a peckovin. V dochuti se objevuje příjemná mineralita, která vybízí k dalšímu napití.
Druh vína: suché
Barva vína: bílé víno
Země původu: Itálie
Oblast: Abruzzo
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Vinice: Víno pochází z vinic v majetku vinařství La Valentina. Odrůda Pecorino je vysazena na necelých pěti hektarech, na vinicích s převážně jílovitou půdou. Orientace je jižní, jihozápadní, průměrné stáří révy 15 let, první ročník vína byl 2006. Nadmořská výška vinic 150 – 250 m.n.m. Réva je vedena tradičním způsobem vysoko, prostřednictvím tzv. pergola abruzzese. Sklizeň probíhá ručně, v první polovině září. Výnosy jsou omezeny na 85 hl/ha.
Sklep: Hrozny jsou do vinařství dopraveny v malých bedýnkách, aby nedošlo k jejich porušení. Po jemném lisování probíhá fermentace za kontrolované teploty v nerezových tancích. V nich víno také následně zraje několik měsíců v kontaktu s kvasinkami (sur-lie), s cílem podpořit jeho elegantní a uhlazený charakter. Následně je stáčeno do lahví.
Kdy vypít: 2024 - 2027
Doporučení v gastronomii: Výborné s antipasti všeho druhu, plodům moře, k rybímu fritto misto a k těstovinám a rizotům.
...
Fattoria La Valentina je relativně nové vinařství, které otevřelo své dveře v roce 1990 v objektu staré vinařské firmy z 80. let minulého století v regionu Abruzzy v obci Spoltore ležící na západ od města Pescara severně od stejnojmenné řeky. Založili je bratři Sabatino, Roberto a Andrea Di Properzio. Region Abruzzy se rozkládá po obou březích řeky Aterno (řecky Aternos), která získává jméno Pescara podle svého soutoku poblíž stejnojmenného hlavního města regionu. Oblasti dominují impozantní horské hřebeny pohoří Gran Sasso a Maiella. Toto rodinné vinařství se věnuje pěstování a vinifikaci autochtonních odrůd révy vinné na udržitelných zemědělských a technologických postupech s minimálními zásahy chemie, pesticidů a umělých hnojiv do díla přírody. Mikroklimatické vinohradnické podmínky jsou ovlivněny přímořskými faktory, jelikož úzké pásmo mezi mořem a horami činí pouhých 20-25 km.
Odrůda Pecorino je historicky spjata se středoitalskými regiony Abruzzo a Marche. Výsadby Pecorina v provincii Ancona v Marche jsou zdokumentovány do konce 19. století. Postupem času byla ovšem z vinic vytlačena spolehlivějšími a produktivnějšími odrůdami. Na Pecorino by se málem zapomnělo, ale poslední dekády zažívá tato odrůda nebývalý zájem ze strany vinařů i milovníků vín. Je jednou z nejvíce trendy bílých odrůd Itálie poslední dekády. Typickým znakem vín je svěžest, vína bývají středně plná, v drtivé většině se zpracovávají bez použití sudů. Mezi typická aromata patří tóny jablek a hrušek, zkombinované s delikátními tóny akátu, máty, tymiánu a středomořských bylin. Občas se v dochuti vín objevuje jemná mineralita. Nejznámější apelace pro vína této odrůdy se jmenuje Offida Pecorino DOCG.
""Pokud si budete chtít Pecorino užít v rámci gastronomického párování, určitě se doporučuje vyzkoušet kuřecí maso, pokrmy z ryb, ale velmi dobře se k těmto vínům hodí i známý ovčí sýr stejného jména.""
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.