Ca’ del Baio

Dolcetto d'Alba "Lodoli" DOC 2022

0,75 l

290 Kč s DPH
+
Skladem méně než 10 ks
Zrání
v nerezu
Potenciál vína
s potenciálem 2 až 5 let
Obsah alkoholu
13,5 %
Odrůda
Dolcetto

Popis a vlastnosti

Hrozny pro výrobu tohoto vína pochází z prestižních cru Vallegrande a Marcarini. Školení probíhá čistě v nerezových tancích. Ve vůni vystupují čerstvé maliny, jahody nebo květy růže. Chuť je suchá, s příjemnou kyselinou, jemným tříslem a čistým ovocným projevem. Pěkné svěží ovocné víno, které báječně doplní radosti každodenního života.

Druh vína: suché

Ideální teplota: 12  - 14 °C

Vinice: Víno pochází z vinice vysazené v roce 1961. Réva roste na vápenatém jílu střední konzistence. Orientace vinic je východní a jihozápadní. Vinice jsou vedeny v BIO režimu, sklizeň probíhá v polovině září, výhradně ručně.

Sklep: Fermentace probíhá v nerezových tancích za kontrolované teploty, kde před nalahvováním víno několik měsíců následně odpočívá. Cílem je uchovat delikátní ovocný charakter odrůdy Dolcetto, která se skvěle hodí pro gastronomické párování.

Kdy vypít: 2023 - 2025

Doporučení v gastronomii: Těstoviny, pečená drůbež, pizza, sýry nebo uzeniny.

...

Ca’ del Baio

Vinařství Ca’ del Baio, které miluje mimo jiné známý expert na italská vína Ian D'Agata, je ve vlastnictví rodiny Grasso od roku 1680. Dnes to jsou manželé Giulio a Luciana, kteří spolu se svými dcerami Paolou, Valentinou a Federicou řídí vinařství, mají na starost výrobu vín i obchod. Vinařství disponuje 25 hektary vinic v katastrech obcí Barbaresco a Treiso. Vysazeny zde jsou bílé odrůdy Moscato, Chardonnay a Riesling a modré odrůdy Nebbiolo, Barbera a Dolcetto. Téměř všechna vína jsou lahvována jako čistě odrůdová. Nejprestižnější vína vznikají z odrůdy Nebbiolo a réva používaná pro výrobu Barbaresca dosahuje stáří 25 až 40 let. Vinařství disponuje některými prestižními polohami a vína lahvuje pod označením jednotlivých cru – Asili, Pora, Vallegrande a Marcarini. V současnosti Ca’ del Baio patří mezi nejvyhledávanější producenty mezi milovníky vín z Piemontu.

Tip sommeliera

""Název odrůdy Dolcetto je odvozen od typicky malých a sladkých bobulí. Vína odrůdy Dolcetto bývají svůdně ovoná, nemají vysokou kyselinu a hodí se k lehčím pokrmům na bázi těstovin. Dolcetto můžete podávat klidně mírně podchlazené." "

Hodnocení zákazníků

Ohodnoťte tento produkt

Hodnotit mohou pouze registrovaní zákazníci po přihlášení.
Pokud u nás nemáte účet, můžete se registrovat zde.
Přihlášení

Další vína z vinařství

Naposledy navštívené

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.