Stále populárnější odrůda Frankovka

3. 10. 2024

Stále populárnější odrůda Frankovka

Ze které odrůdy se dělají nejlepší červená vína v Rakousku, Maďarsku, na Slovensku nebo na Moravě? Středoevropské vinice mají společnou „královnu“, a tou je odrůda Frankovka.


V tuzemsku nedávno předstihla ve výsadbách Svatovavřinecké a stala se naší nejpěstovanější modrou odrůdou, výjimečné postavení má také ve vinicích v Rakousku, Maďarsku i na Slovensku. Pro vína odrůdy Frankovka je typický bohatý ovocný projev, lehce vystupující kyselina a potenciál dobře zrát v čase.

Na rozdíl od oblíbených odrůd, jako je Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Pinot noir, má Frankovka opravdu středoevropský původ. Nejvíc je v současnosti zmiňována se špičkovými víny z Rakouska. Kdy a jak se Frankovka dostala do Rakouska, není úplně přesně známo. Nejstarší zmínky o této odrůdě v Rakousku pochází z 18. století. V té době, v tehdejším Německu, byla známa pod názvem Lemberger nebo Limberger, který byl odvozen od města Limberg, dnešního Maissau ležícího v rakouském regionu Niederösterreich (Dolní Rakousko). Název Blaufränkisch pak byl oficiálně použit v roce 1862 na výstavě ve Vídni.

V Rakousku je nyní Frankovka vysazena na necelých 2600 hektarech vinic a drtivá většina z nich je na východě země ve vinařské oblasti zvané Burgenland. S ohledem na orientaci na tuto odrůdu se regionu také někdy přezdívá Blaufränkischland. Právě v Burgenlandu vznikají některá z nejelegantnějších a nejkomplexnějších červených vín Rakouska a Frankovka v tom má dost často prsty. Buď končí v lahvích jako čistě odrůdové víno, nebo v kupážích s francouzskými odrůdami jako je Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Syrah. Nejlepší červená vína z Burgenlandu mají potenciál zrát i několik desítek let.

Nepodceňujte Kékfrankos

Rakouský vinařský region Burgenland je hned u hranic s Maďarskem, kde má Frankovka z pohledu vinařů neméně významné postavení. Z celosvětového pohledu najdete největší výsadby Frankovky právě v Maďarsku. Místo rakouského názvu odrůdy Blaufränkisch ovšem na etiketách vín hledejte neméně poetický výraz Kékfrankos. Tento název je odvozen od slov kék - modrý a frank - francouzský. Je to proto, že napoleonská vojska, která procházela Maďarskem, měla velkou zálibu ve vínech Blaufränkisch, což nezůstalo bez povšimnutí místních obyvatel.

V Maďarsku je Frankovka dokonce nejpěstovanější modrou odrůdou s úctyhodnými 8 000 hektary vysazené plochy. Poprvé se v Maďarsku tento název odrůdy začal používat v roce 1890. Kékfrankos se pěstuje ve většině maďarských vinařských oblastí, nejvíce spjat je ale s regionem Šoproň a výrazně rozšířena je i v oblastech produkujících tradiční víno Bikavér (býčí krev): Eger a Szekszárd. Kvalita těch nejlepších vín odrůdy Frankovka se určitě vyrovná špičkovým vínům z Rakouska, výhodou může být o něco nižší cena.

I u nás má Frankovka výjimečné postavení. I když v posledních letech dávají vinaři v rámci nových výsadeb přednost spíše jiným odrůdám, jako například Rulandské modré nebo Merlot, je aktuálně v České republice Frankovka nejrozšířenější modrou odrůdou. Její podíl na tuzemských vinicích dosahuje zhruba 6 %. Nejvíce se s ní setkáte ve Velkopavlovické podoblasti, zejména v části zvané Modré hory. Na vinicích kolem obcí Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice jsou totiž podmínky vhodné pro pěstování modrých odrůd. Od roku 2011 někteří zdejší vinaři utvořili spolek VOC Modré hory a zdejší vína odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal se snaží společnými silami zviditelňovat.

Jak chutná Frankovka?

Dlouho také nebylo jasno ohledně původu této odrůdy. Až genetické analýzy v posledních letech potvrdily, že jedním z rodičů Frankovky je odrůda Weißer Heunisch. Ohledně druhé odrůdy byla bádání náročnější, ale dnes už je za druhého rodiče označována odrůda Blauer Zimmettraube.

Víno Blaufränkisch dává přednost spíše mírnému klimatu, větrem chráněným polohám, ale bývá náchylná poškozením způsobeným jarními mrazíky. Co dělá podle mnohých vinařů Frankovku obzvlášť zajímavou odrůdou, je její senzitivita na místní podmínky či chcete-li terroir ve vinici. Variabilita této odrůdy je obrovská, a pokud k tomu přidáte i odlišné styly jednotlivých vinařů, je poznávání vín této odrůdy nikdy nekončící zábavou. Někteří vinaři Frankovku dělají čistě v nerezu, někdy vína zrají za pomocí velkých sudů a ta nejprestižnější vína pak často v malých barikových sudech.

Podle čeho naslepo poznáte, že Vám někdo nalil Frankovku do skleničky? Pokud jde o barvu, Frankovka fascinuje svou tmavě červenou barvou, která může dosahovat až fialových odstínů. Charakteristickými tóny, které můžete najít ve vůni i chuti jsou tmavé bobuloviny, ostružiny, šťavnaté třešně a švestky. Vyskytují se v nich však také kořenité tóny a pepřové tóny. Typickým znakem vín Frankovka je přirozeně vysoká kyselina a také mírně vystupující taniny. Vína bývají celkově šťavnatá, uhlazená s dobrou energií.

Vína odrůdy Frankovka mohou dobře zrát v čase. Pokud máte tedy komplexní víno od některého z vyhlášených vinařů, můžete ho nechat ve sklepě ležet i více než deset let. Platí to i pro některá vína z Moravy. Jedním z vinařství, která se u nás na odrůdu Frankovka úspěšně zaměřují, je vinařství Malý vinař – Vinařství Hana Mádlová z Velkých Bílovic.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty