23. 7. 2021
Mnoho lidí má spojeno horké letní počasí s pitím růžových vín. Ta jsou díky svému svěžímu a nekomplikovanému charakteru automatickou volbou, přitom existují i červená vína, která se dokonale hodí do vyšších teplot.
Která červená vína si užijete, když na teploměru vystoupá hodnota nad 30°C a jak taková vína správně nachystat?
Červené víno by se mělo podávat za pokojové teploty. Jeden z největších mýtů, týkající se konzumace červených vín. I plná červená vína by se měla pít za teploty 16 – 18°C, což po většinu roku znamená lehce vychlazená. Pokud je víno příliš teplé, jeho chutě mohou působit neharmonicky, do popředí také vystupuje štiplavý alkohol. Lehčí červená vína si pak lze naopak vychutnat při nižších teplotách 10 - 14°C, běžných spíše pro bílé.
Důležitá je volba toho správného „letního“ červeného vína. Pokud se podchladí plné a tělnaté víno s výraznými tříslovinami a vysokým obsahem alkoholu, bude výsledek působit tvrdě a svíravě. Řeč je o vínech odrůd jako Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Tempranillo. Křehká rovnováha všech složek chuti bude narušena. Na léto je naopak potřeba vybrat červené, které má spíše nižší či střední hodnotu alkoholu, tedy kolem 12 %, maximálně 13 %, víno, které má bohatě ovocný projev chuti a kde nejsou příliš patrné třísloviny. Nižší teplota u takových vín podporuje jeho celkovou svěžest a pitelnost. V úvahu je potřeba vzít také způsob vinifikace konkrétních vín, v případě červených na léto se vyhněte barikovým vínům, mnohem lepší volbou jsou ta, která prošla zráním v nerezových tancích nebo betonových nádržích.
Zweigeltrebe 2018, Weinberghof Fritsch
Příjemné a elegantní Zweigeltrebe z organických vinic vinařství Weinbergof Fritsch z Wagramu. To ve svých vinohradech používá biodynamické preparáty a vína vytváří s maximálně čistým přístupem. Absolutně suché víno, šťavnaté v chuti, s příjemně svěží kyselinou a tóny červeného peckového ovoce. Víno zrálo ve velkých neutrálních sudech.
Valpolicella Classico 2020, Speri
Přímo ukázkové letní červené víno, napěchovaná ovocem a energií. To jsou vína Valpolicella Classico, o kterých se někdy říká, že jsou odpovědí na francouzské Beaujolais Nouveau. Základem vín je místní odrůda Corvina, kterou v menším zastoupení doplňují odrůdy Rondinella a Molinara. V tomto případě jde o mladé víno z jednoho z nejprestižnějších rodinných výrobců oblasti – vinařství Speri. Jejich víno potěší elegantním projevem a tóny červeného ovoce. Certifikované jako BIO.
Bourgogne Pinot noir 2019, Domaine Deliance
Svým jemným a elegantním projevem se Pinot noir skvěle hodí do teplejšího letního počasí. V tomto případě jde o uhlazený a šťavnatý Pinot noir z třicetiletých vinic v rámci Côte Chalonnaise. Ručně sbírané hrozny, vinifikace čistě v nerezu. Ve vůni objevíte tóny lesních plodů, malin a třešní nebo růže. V chuti dominují tóny čerstvého ovoce, doplněné svěží kyselinou a jemnými tříslovinami. Jemné a delikátní víno, s příjemným odrůdovým projevem.
Cuvée Bernety 2017, Krásná hora
Lehčí červené víno z Moravy, s 12 % alkoholu. Na svědomí ho má biodynamické vinařství Krásná hora. Šťavnaté a extrémně pitelné spojení Merlotu a Cabernetu Sauvignon s jasnou rubínově červenou barvou. Ve vůni expresivní, s energickými tóny švestek, černého rybízu, pepře nebo lékořice. V ústech středně plné, parádně sladěné, s čistými ovocnými tóny a svěží kyselinou. Nefiltrované.
Dolcetto d´Alba DOC 20219, Ca’ del Baio
Dolcetto je populární italská modrá odrůda ze severoitalského Piemontu. Vína odrůdy Dolcetto mají tradičně málo tříslovin, jsou krásně ovocná, s tóny připomínajícími zejména tmavé peckoviny, jemnou kořenitost nebo mandle. Vinařství Ca’ del Baio najdete v zóně Barbaresco a hrozny pro výrobu tohoto vína pochází z prestižních cru Vallegrande a Marcarini. Školení probíhá čistě v nerezových tancích. Ve vůni vystupují čerstvé maliny, jahody nebo květy růže. Chuť je suchá, s příjemnou kyselinou, jemným tříslem a čistým ovocným projevem.