Víno výrazné rubínově červené barvy s granátovými odlesky. Výrazná a pronikavá vůně plná tónů švestek, třešňového džemu, pepře, hřebíčku nebo tabáku, s nádechem lesního podrostu. V chuti je krásně strukturované, se sofistikovanými a dobře integrovanými tříslovinami a dlouhou delikátní dochutí. Víno, které si vychutnáte nyní i s odstupem mnoha dalších let.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Země původu: Itálie
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Vinice: Vyrábí se z hroznů Sangiovese vypěstovaných na vinici d'Alfiero, v oblasti Nobile di Montepulciano DOCG nedaleko města Montepulciano. Výnosy jsou redukovány na 5 t/ha. Réva roste na tufovitých půdách s přítomností vápence. Sklizeň probíhá ručně a vybírají se pouze zdravé bobule, které dosáhly optimální zralosti. BIO režim.
Sklep: Vinifikace probíhá v nerezových tancích při kontrolovaných teplotách mezi 24 a 28 °C. Macerace na slupkách asi 15 dní. Spontánní jablečno-mléčná fermentace v nerezu. Víno zraje 15-18 měsíců částečně ve francouzských dubových barikových sudech a částečně v sudech ze slavonského dubu 30 a 50 hl. Před uvedením do prodeje ještě leží minimálně šest měsíců na láhvi.
Kdy vypít: 2023 - 2030
Doporučení v gastronomii: grilovaná a dušená červená masa, zvěřina, pečeně, uzeniny a středně až dobře vyzrálé sýry.
...
Tenuta Valdipiatta
Giulio Caporali, zakladatel vinařství Valdipiatta, koupil panství na konci 80. let, s cílem splnit si svůj sen a vytvořit skvělé víno. Postupně se mu podařilo vytvořit jedno z nejrespektovanějších vinařství v rámci apelace Vino Nobile di Montepulciano. V roce 2002 převzala vedení vinařství jeho dcera Miriam. Všechna vína Tenuta Valdipiatta pochází z hroznů révy vysazené na 30 hektarech vinic v majetku vinařství. Hned 80 % vinic je věnováno odrůdě Sangiovese, které se tu lokálně říká Prugnolo Gentile. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Canaiolo Nero, Mammolo a mezinárodní odrůdy Cabernet sauvignon, Merlot a Pinot Nero. Dvě nejdůležitější Cru vinařství nesou název Sanguineto a Vigna d'Alfiero a byly vysazeny na začátku 70. let. Od roku 2018 jsou vinice Tenuta Valdipiatta certifikované jako BIO. Červená vína zrají v kombinaci větších sudů ze slavonského dubu a kvalitních barikových sudů. Na začátku 90. let vinařství zahájilo spolupráci s profesorem Yvesem Gloriesem, který byl v té době vedoucím enologické fakulty v Bordeaux. Na tuto neocenitelnou zkušenost navázala v roce 2010 spolupráce s enologem Ericem Boissenotem, který poskytuje své služby také prestižním vinařstvím z Médocu, jako jsou Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.
S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Vína Sangiovese mají obvykle středně tmavou až tmavou rubínovou barvu. Na nose můžete očekávat širokou škálu vůní, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním regionu a vinařských technikách. Typicky se objevují tóny čerstvého červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořenitými nuancemi. U vína s delším stárnutím se mohou objevit také tóny tabáku a dřeva. Sangiovese je známé svou vysokou kyselinou, která dodává vínu svěžest a živost. Vína mají obvykle středně plné až plné tělo, s jemně vyváženými tříslovinami. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese jsou ceněna pro svou eleganci a strukturu. Mohou zrát i několik desítek let v archivu.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.