Pálava, pro Sonberk typicky suchá, ovocně kořenitá, hroznová, krásně aromatická. Světlejší žlutozelená barva se slámovými odlesky a vyšší viskozita. Aroma je intenzivní a odrůdově typické, připomínající růže, šípkový čaj, lilie nebo sušenou pomerančovou kůru. V chuti je víno elegantní, středně plné a harmonické, s převládajícími tóny zralých pomerančů a grepfruitů, které doprovází podtón sušeného ananasu a manga. Delší, svěží závěr.
Druh vína: suché
Barva vína: bílé víno
Země původu: Česká republika
Oblast: Morava
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 14,5 %; Kyselina: 6,2 g/l; Zbytkový cukr: 6 g/l
Vinice: Sonberské vinice se rozkládají na asi 40 hektarech sprašové půdy, réva tu má optimální podmínky. Napomáhají tomu i nadmořská výška 230 metrů a orientace vinice směrem na jih a jihozápad. O zbytek se svojí typickou pečlivostí stará vinohradník Roman Slouk. Většina prací ve vinohradu se dělá ručně. Na každém keři se nechává ročně uzrát přibližně 1,5 kilogramů hroznů. Hrozny se sklízí výhradně ručně a v několika fázích - podle toho, jak která odrůda dozrává, což se sleduje i prostřednictvím laboratorních testů. Na Sonberku si zakládají na rozmanitosti prostředí a dbají na udržitelné hospodaření v krajině. Jednotlivé řádky vinohradu jsou proložené lučními pásy, které pomáhají zadržovat vodu v krajině a lákají hmyz. U vinařství najdete i záhony s levandulí nebo meruňkový sad.
Kdy vypít: 2021 - 2025
Doporučení v gastronomii: Asijská kuchyně, aromatické sýry.
Přečtěte si na našem blogu: Vína Pálava: Kde se vzala, a proč jsou tak populární?
...
Sonberk
Snoubením země a slunce na vinici Sonberk vzniká víno s vlastním rukopisem. Vinařství Sonberk vzniklo v roce 2003 a o pět let později se kolaudovala jedna z nejhezčích vinařských budov v tuzemsku. Jejím autorem je známý architekt Josef Pleskot. Kombinace skla, dřeva a betonu, s typicky zvlněnou střechou, přirozeně splývá s okolním vinohradem na úpatí vrchu Slunečná. Od něj je ostatně odvozen název zdejší viniční trati a samotného vinařství. Dle dochovaných pramenů prý byl kopec osázen révou již ve 13. století a zdejší vína patřila k velmi vyhledávaným. Roční produkce vinařství se pohybuje kolem 130 000 lahví. Celé vinařství se rozprostírá na 40 hektarech zdejší půdy, z nichž většinu tvoří vinice. Sprašové podloží, nadmořská výška v průměru kolem 230 m. n. m. a výhradně jižní a jihozápadní expozice svahů přejí tradičním odrůdám, jako jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon blanc, Tramín, Rulandské šedé, Chardonnay, Pálava, Muškát moravský nebo Merlot. Vlajkovými odrůdami vinařství jsou zejména odrůdy Ryzlink rýnský, Pálava a Tramín. Velkou raritou je pak pěstování francouzské odrůdy Sémillon, které se na Sonberku věnují asi jako jedni z mála v tuzemsku.
Odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller-Thurgau. Počátek jejího šlechtění se datuje do 50. let minulého století a „na svědomí“ ho má Ing. Josef Veverka (podobně jako odrůdu Aurelius). Do Státní odrůdové knihy byla Pálava zapsána v roce 1977. Nejvíce se Pálava pěstuje v Mikulovské vinařské podoblasti, s odstupem pak na Znojemsku a Velkopavlovicku. Kromě vinařů na Moravě pak s Pálavou pracují také někteří jejich kolegové na Slovensku. Ve skleničce má Pálava většinou výrazné aroma, které připomíná vůni Tramínu, působí květinovo-kořenitým dojmem. Ve vínech můžete ve vůni a chuti objevit tóny exotického ovoce, ale také meruňky, tóny žlutého melounu nebo pomerančové kůry. Někdy se objevují tóny bílých květů a exotického koření.
"Vína odrůdy Pálava podávejte dobře vychlazená na teplotu kolem 10 až 12 °C, do klasické menší sklenice na bílé víno. Vína této odrůdy většinou nejsou určena k archivaci a nejlépe si je vychutnáte do dvou či tří let od ročníku sklizně uvedeného na etiketě."
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.