Jak rozumět etiketě španělského vína

2. 1. 2025

Jak rozumět etiketě španělského vína

Gran Reserva, Vino de Pago nebo Joven. Španělská vína patří mezi nejpopulárnější na světě, vyznat se ale ve výrazech na jejich etiketách může být někdy problém.


Španělsko totiž kombinuje klasický apelační systém označující vína podle místa jejich původu s dalším značením, jako například kategoriemi vín podle délky zrání, typickými pro region Rioja. Přečtěte si následující článek a etikety španělských vín už pro vás nebudou pomyslnou „španělskou vesnicí“.

Historie španělských vín je 3000 let stará. Víno se do Španělska dostalo kolem roku 1100 před naším letopočtem, díky Féničanům. Ti s ním v amforách obchodovali v oblasti Středozemního moře. Potřeba spojovat víno s „místem“ původu a chránit ho tak proti podvodům, se velmi intenzivně dostavila na začátku 20. století. Hlavním důvodem byla rostoucí popularita kvalitních vín z regionu Rioja.

V roce 1902 byl královským dekretem definován původ tamních vín stanovením zeměpisné vazby mezi názvem produktu a místem jeho výroby. Relativně krátce poté, v roce 1925, vznikla v regionu Rioja také první regulační rada (Consejo Regulador). Historickým milníkem se pak stal rok 1932, kdy oficiálně vzniká španělský apelační systém Denominación de Origen (DO). Oficiálně bylo stanoveno devatenáct DO apelací a každé z nich bylo povoleno vytvořit vlastní Consejo Regulador.

V roce 1988 byla královským dekretem stanovena kritéria pro vytvoření vyššího stupně kvality, vín s označením DOCa - Denominación de Origen Calificada. V současnosti jej hrdě nesou dva regiony Rioja a Priorat. V roce 2003 byl systém značení vín opět doplněn a byla vytvořena vína Vino de Pago (VP) a Vino de Calidad con Indicación Geográfica (kvalitní víno se zeměpisným označením (VC).

V současnosti je tak ve Španělsku více než 150 apelací, které jsou rozděleny do pěti kvalitativních kategorií.

  • VP (Vino de Pago) – relativně nová, a ne příliš rozšířená kategorie v rámci kvalitativní pyramidy španělských vín. V tomto případě nejde o definování celé apelace nebo regionu, ale označení konkrétního vinařství. Požadavky na kvalitu vína Vino de Pago odpovídají přísným pravidlům na víno DOCa. Klasifikaci Vino de Pago mohou ovšem získat vinařství, která se nachází mimo prestižní apelaci nebo vinař používá odrůdy, které nejsou v jeho apelaci povolené, ale jeho kvalita je i tak nesporně vysoká. První titul Vino de Pago získalo vinařství v oblasti Castilla-La Mancha, následovali další producenti v Aragonii, Navaře nebo Valencii. Seznam vinařství sdružených pod Vinos de Pago najdete na speciálních stránkách.

 

  • DOCa (Denominación de Origen Calificada) je spolu s Vino de Pago nejvyšší stupeň klasifikace španělských vín. Výraz Calificada znamená v překladu „kvalifikovaný“ nebo „zaručený“ a znamená záruku vysoké kvality vína. Jde o obdobu italské klasifikace DOCG vín, kdy vín zařazená v této kategorii podléhají vyšším nárokům na kvalitu a kontrolu. Rioja byla prvním španělským regionem, kterému byl v roce 1991 udělen status DOCa, v roce 2003 pak následoval Priorat.

 

  • DO (Denominación de Origen) je základní kámen španělského apelačního systému kontroly původu a kvality vín. Každá oblast, která spadá do této kategorie má regulační výbor, který vymezuje hranice apelace, určuje pravidla pro výrobu zdejších vín, ať už jde o povolené odrůdy, maximální výnosy nebo pravidla pro minimální zrání vín.

 

  • VC (Vino de Calidad con Indicación Geográfica) znamená doslova „jakostní víno se zeměpisným označením“. Tato vína jsou teoreticky o stupeň kvalitativně výše než Vino de la Tierra, ale zatím se nepovažují za vína kvality DO.

 

  • VT (Vino de la Tierra) znamená doslova „víno ze země“ a zaměřuje se spíše na původ vína než na jeho kvalitu nebo styl. Jedná se o velmi flexibilní kategorii, kde můžete najít zajímavá vína, ale velmi často spíše základní a jednoduchá vína. Limity pro maximální výnosy nebo omezení ohledně povolených odrůd bývají nastaveny velmi volně.

Kvalitativní kategorie španělských vín

Systém značení vín v regionu Rioja od roku 2017 nově doplňují také vína z jedné prestižní vinice - Viñedo Singular. Jde o tratě s jedinečným charakterem, minimálně 35 let starými keři, vinice s omezeným výnosem a ruční sklizní. Jedná se o vysoce kvalitní vína, která musí projít druhou kvalitativní degustací a která by měla podtrhnout jedinečný lokální charakter některých míst.  

Sud jako parametr

Vína lahvovaná v rámci apelace Rioja DOCa bývají obvykle značena také podle doby zrání ve vinařství. Typicky vinaři v oblasti používají pro zrání barikové sudy z amerického nebo francouzského dubového dřeva, o objemu 225 litrů. Vína s označením Cosecha, Crianza, Reserva a Gran Reserva tak zákazníkovi vysílají jasný signál o délce zrání a případném dalším potenciálu vína.

  • Cosecha – víno poznáte podle olivově zelené zadní etikety. Jde o víno velmi mladé, které strávilo méně než rok v dubovém sudu a méně než rok na láhvi, než ho vinař uvolnil do prodeje. Někdy se těmto vínům říká také „joven“ – mladé víno. Vína této kategorie nejsou určena k dlouhé archivaci měla by být vypita během několika let od nalahvování.
  • Crianza – velmi zajímavá a pestrá kategorie vín Rioja, označená červenou zadní etiketou. V tomto případě musí červené víno zrát ve vinařství minimálně dva roky a z této doby minimálně jeden rok ve dřevě. Vína Crianza mají zajímavou komplexnost, nabízí často skvělý poměr ceny a kvality. Většinou jsou určena pro vypití kolem pěti let od sklizně. Bílá a růžová vína Crianza pak musí zrát minimálně šest měsíců ve dřevě.
  • Reserva – vína této kategorie dostávají ve vinařství speciální péči. Jde o výběr kvalitnějších poloh, hroznů starší révy apod. V tomto případě je minimální zrání červeného vína ve vinařství stanoveno na tři roky, přičemž alespoň jeden rok musí víno ležet v sudech. Pravidla pro bílou a růžovou Reservu jsou kratší, tedy šest měsíců zrání ve dřevě a 18 měsíců zrání celkově.
  • Gran Reserva – vína označená tmavě modrou zadní etiketou. Vrchol tohoto systému značení a vína, určená k delšímu ležení a archivaci. Minimální doba zrání červeného vína je v tomto případě dva roky zrání ve dřevě a další tři roky na láhvi. Některá prestižní vinařství ovšem v rámci této kategorie pouští do prodeje i raritní vína, která ležela osm, deset či více let. Bílá vína Gran Reserva nejsou příliš obvyklá, platí pro ně pravidlo minimálního zrání čtyř let.

Další výrazy ze španělských etiket

Anada - ročník

Bodega  - vinařství/sklep

Joven  - mladé víno, většinou určené pro konzumaci během roku od nalahvování.

Paraje - specifická trať či vinice

Rosado – růžové víno

Viejo - starý

Vino Tinto – červené víno

Související produkty