10 nápadů, jak kreativně využít korky od vína

29. 8. 2024

10 nápadů, jak kreativně využít korky od vína

Být milovníkem vína sebou nese jeden vedlejší efekt. Začnou se Vám doma hromadit korky. Nejprve je začnete odhazovat do skleněné vázy, a když je plná, začnete řešit, co s nimi. Korek a korkové uzávěry od vína jsou zajímavý materiál pro domácí kutily.


V následujícím článku jsme shromáždili několik zajímavých inspirativních nápadů, jak s korkovými uzávěry od vína prakticky naložit.

Objevte v sobě domácího kutila a pusťte se do méně či více náročného korkového projektu. Výrobky z korkových uzávěrů mohou posloužit jako vkusná dekorace nebo potěší malé děti. Následující inspirace je určena i začínajícím a méně zdatným domácím „řemeslníkům“.

Navrhněte si vlastní korková razítka

Aktivita, do které budete moci zapojit i své děti. Vyrobte z korkových uzávěrů malá razítka různých tvarů či písmen. Stačí požadovaný tvar vyříznout do korkového uzávěru. Případně na korkové uzávěry nalepit již nachystané vzory.

korkova razitka

Stylové korkové svíce

Opět velmi kreativní kategorie. Můžete korkovými uzávěry oblepit stávající svícen, nebo použít skleněnou nádobu, vložit do ní korky a elektrická světílka. Případně použijte skleněnou nádobu s dvojitou stěnou (ala forma na bábovku). Dovnitř vložte svíčku a do obvodu nasypte korkové uzávěry.

svicen z korku

Magnetické korkové mini květináče

Obliba sukulentů dává prostor pro kreativní tvoření. Použijte korkový uzávěr od vína jako mini květináč. Vydlabejte do korku otvor, vložte sukulent a z boku případně přilepte magnet. Sukulent pak můžete umístit třeba na dveře své lednice.  

Korková rohož do koupelny

Korkové uzávěry lze využít jako stylovou rohož do koupelny nebo do vstupní haly. Nalepte je ve čtvercovém tvaru na podložku.

korkova rohoz

Výroba závěsného držáku na šperky z rámečku a zátek od vína

Sežeňte si rámeček a vnitřek vyplňte korkovými uzávěry. Do nich napíchejte háčky, na které budete věšet své náušnice či náhrdelníky. Stylová a originální šperkovnice je hotová raz dva.

korkova sperkovnice

Ptačí budka

Náročnější projekt, který vyžaduje zručnost a vhodné nářadí. Z korkových uzávěrů lze vytvořit na dřevěné desce celou ptačí budku, případně lze rozpůlenými korkovými uzávěry ozdobit stříšku klasické ptačí budky. Na zahradě vznikne doslova "chateaux" pro ptačí obyvatele Vaší zahrady.

Vánoční ozdoby na stromeček

Zapojte svou kreativitu a představivost a vyrobte si vinné ozdoby na vánoční stromek. Od jednoduchých korkových uzávěrů zavěšených na háčku až po částečně barvené nebo vyřezávané ozdoby.

Podložka pod hrnec

Nevíte kam s rozpáleným hrncem nebo plechem z trouby? Spojte korkové uzávěry do praktické podložky. Spojte korky do kulatého nebo obdélníkového tvaru.

Magnetky na lednici

Pokud máte pěkné korkové špunty od šumivého vína, můžete z nich velmi jednoduše vytvořit praktickou magnetku na lednici. Stačí špunt přepůlit a nalepit na obě části malý magnet. Vzkazy či upozornění ohledně plánovaných degustací pak můžete na lednici přichytit těmito stylovými korkovými magnetkami.

Korková ozdoba skleněného stolu

Vyrobte si stylovou dekoraci na svůj stůl. Vytvořte z korkových uzávěrů jednolitou plochu a z vrchní části na ni připevněte skleněnou desku.